ZDROWY STYL ŻYCIA WCALE NIE OZNACZA RESTRYKCYJNEJ DIETY - MITY I DBANIE O ORGANIZM
Zdrowy styl życia jest coraz bardziej w modzie. Powstaje o nim coraz więcej książek, blogów, nie trudno też trafić na programy o takiej tematyce. Ale nie oszukujmy się - to nie jest tak, że jak już się postanawia żyć zdrowo, to ta opcja będzie zawsze najatrakcyjniejsza. Trudno jest żyć zdrowo, podczas gdy cały świat kusi nas frytkami, pizzą, hamburgerami i słodyczami. Poza tym, łatwiej jest czasami posłuchać tego głosiku w głowie, który mówi 'nie idź na trening', 'od jutra też możesz zacząć' albo 'po co ci to wszystko'.
Przyznam sama szczerze, że wiele razy próbowałam. Najdłużej wytrwałam chyba miesiąc i było to tak dawno, że prawie tego nie pamiętam. Później moje podejścia do zdrowego stylu życia kończyły się na tym, że przez pierwsze kilka dni (jeśli do tylu w moim przypadku dotrwałam :D) faktycznie trzymałam się swojego postanowienia, ale później znowu zjadłam coś niezdrowego. Coś, czego powinnam unikać, ale zbyt słaba wola wygrała. Mówiłam sobie, że jeszcze mogę przecież najeść się na zapas, bo 'od jutra znowu zacznę'. I tak w kółko. Bo wbrew pozorom, sami przyznajcie, że nie tak łatwo jest odłożyć wszystkie te niezdrowe rzeczy. Głównie dlatego, że są cholernie pyszne, poza tym, coraz mniej czasu ma się na gotowanie, więc wybór stołowania się na mieście wydaje się być lepszą opcją. Od niedawna zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem, ale wciąż mam do siebie żal o to, że za mało eksperymentuję w kuchni. Internet jest całą masą kopalni zdrowych przepisów, a ja mało z niej korzystam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie znajdę więcej czasu na ich testowanie :)
Pierwszą rzeczą, od jakiej moim zdaniem należy zacząć, to zapoznanie się z mitami na temat zdrowego odżywiania. Ujemne kalorie, kaloryfer w tydzień, jedzenie zimnych rzeczy? Brzmi zbyt pięknie, żeby było prawdziwe. Niestety większość nadal uważa, że tak się da. Albo wierzy w magiczną moc suplementów, które mają sprawić, że zrzuci się pięć kilogramów w trzy dni. Co do ujemnych kalorii i jedzenia zimnych rzeczy niestety się nabrałam. Specjalnie spalałam więcej kalorii niż tyle, ile dany produkt zawierał. I jadłam też dużo zimnych rzeczy, bo gdzieś usłyszałam, że jedząc je spali się więcej kalorii, bo organizm musi ogrzać je do odpowiedniej temperatury. Głupota, prawda? Prawda.
Punkt drugi to zamiana. Białe pieczywo (pszenne) na ciemne (razowe, żytnie). To samo tyczy się makaronu. Te właśnie rzeczy dostarczą nam błonnik i nie będą nas faszerować zapychaczami. Dużo innych rzeczy można zamienić. Np. majonez na jogurt grecki, serki na zwykły twaróg z dodatkiem owoców. I wbrew pozorom, te rzeczy wcale nie smakują gorzej, cenowo też nie różnią się jakoś szczególnie mimo, że u niektórych panuje wciąż przekonanie, że zdrowa dieta kosztuje znacznie więcej.
Trzecia rzecz to brak przesady. Jak już zaczynałam swoją przygodę ze zdrowym stylem życia, zawsze popełniałam jeden, kluczowy błąd. Restrykcyjnie trzymałam się tego, aby nie zjeść przypadkiem czegoś niezdrowego, zamiast odrzucać pewne rzeczy powoli i stopniowo. W rezultacie po jakimś czasie "rzucałam się" na fast foody czy słodycze, które nagle przecież wyeliminowałam. Teraz już wiem, że tak nie można. Masz ochotę na kostkę czekolady? Ok, zjedz. Jeśli w domu nie masz nic "twojego" do zjedzenia, tylko biały chleb, to też zjedz. Lepiej wprowadzać zmiany stopniowo niż od razu nakładać na siebie ostre restrykcje. ;-)
Zdrowe odżywianie nie jest wyrokiem. Robimy to przede wszystkim dla siebie. Dla mnie w szczególności ważne jest dbanie o mój organizm i ogólne samopoczucie. Dla osób żyjących w biegu i nie mających czasu na przygotowywanie posiłków idealnie sprawdzi się catering, taki jak Cateringowy. Do dyspozycji mamy catering biznesowy (kanapki bankietowe, przekąski koktajlowe, sałatki, desery itd.), indywidualny (chrzciny, komunie, wesele, konsolacje, imprezy), catering na wigilię oraz Wielkanoc. Warto podkreślić, że firma oferuje usługi nie tylko na terenie Warszawy, ale i Polski. Klienci cenią ich za smak potraw, gdyż do ich przygotowywania wykorzystywane są składniki najwyższej jakości. Dania Cateringowy to również korzystanie z sprawdzonych receptur - tradycyjnych przepisów kuchni polskiej, ale nie tylko. W menu można znaleźć także propozycje dań wywodzących się z kuchni państw oddalonych od Polski o tysiące kilometrów np. włoskie tiramisu. Profesjonalizm oraz terminowość to nieliczne z cech, którymi może pochwalić się firma. Zainteresowani? :)
Wpis powstał przy współpracy z Cateringowy
Najważniejsze, aby podejść do wszystkiego z głową i nie zagłodzić się i zniechęcić w pierwszym tygodniu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.podrozemaleimniejsze.pl/